Hejde Dans 405

623 75
Klintehamn

info@gutesol.se

Org.nummer:
559167 - 2802

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grå Circle

SVENSKA SOLCELLER

Våra svenska solceller har en helt unik materialkombination som är anpassad för nordiskt klimat. 
På Gute Sol tycker vi att en solpanel ska vara helt underhållsfri utan att med åren tappa energi. Därför är våra glas behandlade på ett annorlunda sätt än övriga tillverkare.

Unikt etsat glas - minimalt underhåll

Många av våra konkurrenter använder en Polyuretan eller likvärdig UV-tålig lack. En så kallad ”coated” yta kan jämställas med en bil- eller båtlack. För att behålla sin effekt måste en sådan yta rengöras ungefär som en vanlig bil.

En ”coated” yta blir även sliten med åren och tar då åt sig mer smuts.

Tester som har gjorts visar att en ”coated” yta har en effekt i 4-7 år och sen börjar den bli repig och mottaglig för påväxt och smuts. Mätningar som bl.a. Kercher har gjort visar att påväxt och smuts på en coated modul når upp till hela 25%, ganska stora förluster.
 

Vi har ingen pålagd yta på vårt glas utan med hjälp av en ets-behandling får vi en anti-reflexyta på våra moduler. Detta gör att modulen med sin nano-yta blir självrengörande och det har visat sig att endast 1.8% påväxt blir kvar i genomsnitt på våra modulglas. Ytterligare fördel är att glaset inte har någon slityta och kommer alltså se likadant ut om 50 år.

Koplingsboxen - elektroniken bakom

Vi använder en kopplingsbox som levereras av Svenska OEM och som är lödd och svetsad redan från fabrik. Boxen har fasta och stabila kopplingar och ett gediget kablage med en väl testad MC4 kontakt som är helt vattentät och mycket enkel att koppla.

 

Vi har även en integrerad luftning i form av en Gore-tex-packning så att kondens med säkerhet kan lämna boxen samt hålla fukt ute.

Panelramen

Gute Sol använder en modulram för nordiskt klimat. Ramen är anpassad för kondensvatten och temperaturskiftningar och är utrustad med dräneringshål stora nog för att motverka ytspänning av kondensvatten. 

Ram-hörn i en modul för svenskt klimat bör vara helt homogent för att undvika kondens och sprängningar i hörnen.

Ofta sparar tillverkaren på efterbearbetningar och ibland kan det till och med vara så att det saknas hål för dränering. Ett dräneringshål i en ram bör vara av en storlek på minst 6x9mm annars kommer ytspänningen i kondensvattnet göra att vattnet stannar kvar i modulramen och risk för sönderfrysning och frostsprängning är mycket stor.